ÇOCUKLARDA BAŞ BOYUN BÖLGESİ KİTLELERİ:
ÇOCUKLARDA BAŞ BOYUN BÖLGESİ KİTLELERİ:
Çocuklarda baş ve boyun bölgesinde yer alan kitleler genel olarak iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Çocuk yaş grubunda büyük bir oranda iyi huylu kitleler görülür ve en sık nedenleri enfeksiyonlar, doku şişmeleri (ödem), doğumsal doku kalıntıları veya kistler, lenf bezi büyümeleri ve iyi huylu tümörlerdir.
Kanser, sarkom gibi habis-kötü huylu tümörler çok nadir görülürler. Büyüme, yayılma ve hayati organları etkilemeleri sonucunda tehlike oluşturmalarından dolayı bu tür durumlarda uyanık olunmalı ve erken dönemde hekime başvurarak teşhis ve tedavide gecikilmemelidir. Çocuk yaş grubunda sık görülen geniz eti ve bademcik büyümeleri çoğu zaman iyi huyludur. Tek taraflı bademcik büyümeleri dikkatli takip edilmelidir.
Çocuklarda boyunda lenf nodlarının büyümesi sık karşılaşılan bir durumdur ve hemen her zaman enfeksiyonlara ikincil olarak oluşurlar. Lenf bezlerinin zamanla küçülmemesi, büyüyen lenf bezi sayısının artması ya da büyümenin devam etmesi durumunda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene yapılması gerekir. Çok nadirde olsa görülebilen iyi huylu tükrük bezi tümörleri, cilt ve cilt altı yapılara ait tümörler erken dönemde ameliyatla çıkarılmalıdır.
Baş ve boyunda sık görülen diğer bir iyi huylu kitle grubu, içlerinde sıvı birikimi olan kistlerdir. Bunlar doğum öncesinde kaybolması gereken bazı yapıların kaybolmayıp kistleşmesi ile oluşan brankial kleft kistleri ve tiroglossal kanal kistleri, dermoid kistler, kistik higroma gibi patolojilerdir. Kitle etkisi ile rahatsızlık vermeleri, enfeksiyon riski içermeleri ve uzun dönemde kötü huylu kitlelere dönüşüm riski nedeni ile tanı konulduğunda cerrahi olarak çıkartılmaları tavsiye edilmektedir. Kan damarlarına ait kitleler içinde en sık karşılaşılanlar hemanjiomlar, lenfatik ve arteriovenöz malformasyonlardır. Yerleşim yerlerine ve sebep oldukları şikâyetlere göre tedavi edilmeleri gerekebilir.
Lenf bezlerine, tükrük bezine ve tiroid bezine ait kötü huylu tümörler çok nadir görülür ve mutlaka erken dönemde teşhis ve tedavi edilmelidir.
Baş boyun bölgesi kitlelerinde teşhis;
Öncelikle uygun kan tetkikleri ile enfeksiyon ve bazı tümörlere ilişkin değerler gözlenmelidir. Yapılacak olan ve çocuğa herhangi bir zararı olmayan ultrasonografi kitlenin yapısı, boyutu ve kötü huylu olup olamayacağı hakkında fikir verecektir. Eğer gerekirse bilgisayarlı tomografi ve MRI ile daha ayrıntılı değerlendirme yapılmalıdır.Bilinmelidir ki erken teşhis ve tedavi çocuk için yaşamsal öneme sahiptir.
Boyunda iltihaplanmış bir lenf bezesi ve onun radyolojik(kontrastlı tomografi) görüntüsü
Son Yorumlar