ÇOCUKLARDA NEZLE VE GRİP;
ÇOCUKLARDA NEZLE VE GRİP;
NEZLE (RİNİT):
Virusların yol açtığı bu hastalıkta, virüsün vücuda girmesinden 12-36 saat sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Burunda akıntı ve tıkanıklık, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateşle birlikte, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Komplikasyon olmamışsa antibiyotiğe gerek yoktur. Ağrı ve ateş soğuk algınlığına eşlik ettiğinde parasetamol ve ibufen türü ilaçlar verilebilir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir. Çocuğun bol sıvı alması ve yoğun aktiviteden kaçınarak istirahat etmesi gerekir. Belirtiler 4-5 gün içerisinde çoğu zaman düzelir, düzelmeyen durumlarda mutlaka hekim kontrolü gerekir.
GRİP:
Grip, influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalarda yüksek ateş, soğuk terleme ve titreme, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler görülür. Bulaşıcı olma olasılığı yüksektir. İlk 72 saat hastalık ağır seyreder. 7-10 gün içerisinde düzelir. Ancak önlem alınmazsa çocuklarda, yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik, boğaz ve geniz iltihabı, larenjit, bronşit ve hatta zatürre gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Çoğunlukla yatak istirahatı ve bol su içme, belirtileri hafifletmeye yönelik ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler dışında tedavi gerekli değildir. Komplikasyon açısından risk grubu içerisinde ve tetkiklerle grip olduğu kanıtlandıktan sonra, virüslere yönelik bir ilaç tedavisi uygulanabilir. Bunun için belirtiler ortaya çıktıktan sonraki ilk 48 saatte hekime başvurulmuş olması gerekir. Yukarıda belirttiğimiz ve sekonder olarak gelişen bakteriyel enfeksiyonlara ait belirtiler ve komplikasyonlar varsa antibiyotik tedavisi gerekebilir. Risk grubundaki çocuklara koruyucu olarak aşı yapılabilir. Grip virüsleri sürekli genetik yapılarını değiştirirler ve yeni virüsler ortaya çıkar; bu nedenle geçirilmiş grip veya daha önce yapılan aşı bütün virüslere karşı kesin koruma sağlamaz.
Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmak için:
- Toplu ulaşım araçları gibi kalabalık ortamlara girildikten sonra eller ve yüz yıkanmalıdır.
- Telefon, klavye, kapı kolları, kumanda gibi ortak kullanılan yüzeyler dezenfekte edilmelidir. Virüsler bu yüzeylerde 8 saat yaşayabilmektedir.
- Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Yeşil, kırmızı, sarı sebzeleri tüketmeye özen gösterilmeli ve bol sıvı tüketilmelidir.
- Kumaş değil kağıt mendil kullanılmalı ve bir kez kullandıktan sonra atılmalıdır.
- Fincan ve bardaklar ortak kullanılmamalıdır.
- Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Ortam sık sık havalandırılmalıdır.
Son Yorumlar