Çocuklarda Dil Bağı Tedavisi
Çocuklarda Dil Bağı
Bebeğin anne karnında gelişimi esnasında ortaya çıkan bir bozukluk sonucu gelişen, doğduktan sonra dil altını ağız tabanına bağlayan kısımda kalınlık ve kısalık şeklinde kendini gösteren durumdur. Frenulum kısalığı, ankiloglossi gibi isimlerde verilmektedir. Dil bağı olan çocukta; anneyi emme problemleri, konuşma ve telafuzda zorluk, ağız içerisi yeterince temizlenemediğinden dolayı ağız hijyeni ve diş problemleri, dil yapısında bozukluklar görülebilir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Muayenede dil basacağı ile bakıldığında çocuğun dilini dışarı çıkaramadığı, damağa değdirmekte zorlandığı izlenir. Konuşmada dilin ön kısımının daha çok kullanıldığı, l,r,s,z,t gibi bazı harfleri çıkarmakta zorlandığı görülür.
Tedavi Nasıl Yapılır?
Genellikle ilk 6 ay içerisinde, dişler çıkmadan, anestezi gerekmeden makas yardımıyla poliklinik koşullarında kesilerek açılır. Bebeğin annesini emmesinde sorun olmaz ve hemen emmeye başlayabilir. Bebek ağrı duymaz, kanama olmaz, dikiş gerekmez. Dişler çıktıktan sonra ve daha büyük çocuklarda anestezi ve dikiş gerekebilir.
Son Yorumlar